Tarnowskie Dionizje po raz szósty

10 listopada 2017 , Tagi: tarnow.pl

Organizowane już po raz szósty Wielkie Tarnowskie Dionizje rozpoczną się 11 listopada dokładnie o godz. 11.11, kiedy to na ulice tarnowskiego starego miasta wyruszy orszak świętomarciński z udziałem lokalnych winiarzy. Zakończy się on przy budynku Muzeum Okręgowego, gdzie o godz. 12.15 odbędzie się wernisaż wystawy „Historia winiarstwa na Polskim Biegunie Ciepła”. Wernisażowi towarzyszyć będzie, rozpoczynająca się o godz. 13, prezentacja lokalnych winnic. Ostatnim akordem pierwszego dnia VI Wielkich Tarnowskich Dionizji będzie spektakl „Starsi Panowie znów”, który rozpocznie się o godz. 20 w Teatrze im. Ludwika Solskiego.

Termin rozpoczęcia tarnowskich Dionizji nie jest absolutnie przypadkowy. Opowiada o tym prezes Polskiej Federacji Producentów Wina i wiceprezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Rafał Stec: – Dzień 11 listopada jest inauguracją roku winiarskiego, dniem, w którym o godz. 11 my winiarze rozpoczynamy rok pracy. Wtedy w większości krajów winiarskich jest duże święto i po raz pierwszy można oficjalnie sprzedać wino wyprodukowane w roku poprzednim. Tradycja nakazuje, aby tego dnia święty Marcin wjechał na białym koniu i był poczęstowany przez winiarza pierwszą lampką otwartego wina. Myślę, że nawiązując do tradycji międzynarodowych wpiszemy się w tę światową inaugurację dni świętego Marcina. Tym bardziej, że moim zdaniem śmiało możemy aspirować do świata winiarskiego, w okolicy Tarnowa jest już bowiem ponad czterdzieści działających winnic.

W kolejnych dniach, miłośnicy wina będą mogli uczestniczyć w odbywających się w tarnowskich restauracjach, warsztatach winnych i kolacjach dionizyjskich, które będą m.in. okazją do degustacji win pochodzących z lokalnych, i nie tylko, winnic. – Udało się nam wrócić do pierwotnego pomysłu, mamy winnice spod Tarnowa w tarnowskich restauracjach. Było to coś, co zakładaliśmy już sześć lat temu i co nie do końca nam wychodziło ze względów logistycznych i proceduralnych, ale w końcu nam się udało – mówi dyrektor Tarnowskiego Centrum Informacji, Marcin Pałach.

Uwieńczeniem VI Wielkich Tarnowskich Dionizji będzie wydarzenie z cyklu „Spotkania z winnicami”, do którego dojdzie w niedzielę 26 listopada o godz. 17 w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej.

RCIT.421-323/17