Tarnów: Od 40 lat spełniają najbardziej wyszukane życzenia gości

11 stycznia 2016 , Tagi: rdn.pl

Przydzielenie siedmiu kelnerów dla jednego artysty,  przygotowanie wyrafinowanego menu czy wynoszenie poduszek przez gości – to tylko niektóre problemy, z jakimi na co dzień boryka się obsługa hotelowa. Hotel Tarnovia współpracuje z wieloma tarnowskimi instytucjami kultury, stąd sporo gwiazd, jakie występują w mieście, nocuje właśnie w tym obiekcie. W Tarnovi nocowali między innymi Maryla Rodowicz, Andrzej Rosiewicz, Michał Żebrowski, Ewa Bem, Grzegorz Markowski, Grzegorz Ciechowski, Michał Wiśniewski, Andrzej Dudziński czy Krzysztof Hołowczyc. Nie zabrakło też gwiazd spoza kraju. Mamy przyjemność obsługiwać gości festiwalu Grupa Azoty Jazz Contest. W związku z tym gościły u nas również gwiazdy jazzowe z Kenny’m Garetem na czele – mówi Joanna Dobroś, wiceprezes Zarządu Spółki Hotel Tarnovia. Te działania przyczyniły się do tego, że w 2013 roku Hotel Tarnovia otrzymał nagrodę „Mecenas Kultury Tarnowa”.

Wydaje się, że współpraca z gwiazdami wiąże się z wieloma wymogami właśnie ze strony artystów. Wbrew pozorom to nie oni stawiają te najbardziej wyszukane warunki. Często bywa tak że menadżerowie gwiazd, przed rezerwacją noclegu, chcą nieprawdopodobnego menu czy dodatkową obsługę. Okazuje się, że gwiazda, po przyjechaniu na miejsce, raczy się daniami z karty. Bardzo chętnie próbuje na przykład polskich pierogów i wcale nie gwiazdorzy – mówi Joanna Dobroś. A jakieś nietypowe zachowania przeciętnych gości hotelowych? Ku naszemu zaskoczeniu zdarza się nawet, że ktoś wyniesie jasiek z pokoju hotelowego. Ale może ktoś po prostu chce mieć pamiątkę z naszego hotelu – odpowiada z uśmiechem wiceprezes.

Branża hotelowa wraz z upływem czasu musi coraz intensywniej odpowiadać na wymagania gości. Z roku na rok wymagania klientów są coraz większe. Już nie wystarczy łóżko, łazienka i telewizor. Zauważamy, że coraz więcej osób poszukuje dodatkowych atrakcji. To jest połączenie hotelu z częścią rekreacyjną – basenem, spa, czego jeszcze w Tarnowie nie ma, ale zapewne lada moment się pojawi – komentuje Marcin Pałach, dyrektor Tarnowskiego Centrum Informacji. O takie udogodnienia pytają głównie grupy biznesowe. Dyrektor TCI dodaje jednak, że cała branża hotelowa w Tarnowie jest coraz lepsza. W tym momencie w najbliższej okolicy mamy 1,5 tysiąca miejsc noclegowych i prawie 10 obiektów skategoryzowanych hotelowo w samym mieście – mówi Marcin Pałach.

Od początku powstania, w 1975 roku, hotel generalnego remontu doczekał się niedawno. I chociaż zyskał nowoczesne wnętrza i odnowioną elewację, to jej część pozostała bez zmian. Chodzi o południową ścianę, od strony Kościoła Świętej Rodziny w Tarnowie. Znajduje się tam mozaika przedstawiająca bitwę generała Józefa Bema pod Aleppo. Mozaika powstała właśnie w roku 1975, kiedy oddano hotel do użytku. Jest wykonana z kamienia, grudek szkła oraz z przetopionej masy plastycznej a wszystkie materiały pochodziły z Zakładów Radiowych Kasprzaka. Projektował ją Kazimierz Gąsiorowski – mówi Joanna Dobroś. Mozaika została wpisana w szlak ceramiczny. Opisała ją Bożena Kostuch w książce „Kolor i blask. Ceramika architektoniczna oraz mozaiki w Krakowie i Małopolsce po 1945 roku”.

Więcej na: http://?p=32921

RCIT. 421-4/16