Święto miłośników wina i dobrej kuchni już po raz siódmy zagości w Tarnowie.
W programie przewidziano: pokazy kulinarne, pokazy sommelierskie, warsztaty winiarskie oraz prezentacje kilkunastu lokalnych winnic, połączone z degustacją win.
Tarnowskie restauracje: U Jana, Cristal Park i Hotel Krzyski zapraszają na kolacje z lokalnym winem z winnic: Dąbrówka, Rodziny Steców, Manru i Chronów. W ramach imprez towarzyszących Centrum Kultury Wsi Polskiej w Wierzchosławicach zaprasza na warsztaty degustacji wina, a Teatr im. L. Solskiego na spektakl „Warto było”. Podczas kolacji w Hotelu Krzyskim odbędzie się wieczór autorski Michała Bardela, redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, podczas którego odbędzie się prezentacja kolejnej już książki dedykowanej miłośnikom wina pt. „Korek czy zakrętka”.
Finał dionizyjskiego święta zaplanowany jest na 17 listopada w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej. Organizatorzy zapraszają na kolację poświęconą regionalnej kuchni, degustacji win z Winnicy Zadora i Piwnice Antoniego. W trakcie wieczoru odbędą się także warsztaty łączenia win i potraw. Uczestnicy będą mieć okazję zgłębić tajniki degustacji wina i sztuki sommelierskiej oraz wiedzę jak czytać etykiety i czym się kierować przy wyborze wina, aby uniknąć większych rozczarowań, zaoszczędzić czas i nie zrujnować kieszeni szukając ulubionych smaków w świecie win.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Więcej na: https://www.tarnowska.tv/imprezy/90,vii-wielkie-tarnowskie-dionizje
RCIT.421-229/18