Spacerkiem po Tarnowie. Poznaj ciekawe historie tarnowskich placów

12 sierpnia 2013 , Tagi: malopolska.pl

Organizatorzy proponują trzy wędrówki szlakiem większych i mniejszych placów Tarnowa. Zapowiada się ciekawie bo na spacerkach usłyszymy mało znane opowieści związane z tymi miejscami.
Program spacerków:
Przedmieście Pilzneńskie, Grabówka i Pogwizdów – 11 sierpnia godz. 15.00
Prowadzący: Krzysztof Moskal
Spotkanie rozpocznie się pod siedzibą Tarnowskiego Centrum Informacji
Trasa: pl. A. Morawskiego, pl. Drzewny, Kapłonówka, pl. Wolności, pl. Ofiar Stalinizmu, pl. Dożywocie, pl. Bohaterów Getta, Targowica.
Mościce w pracach W. Sasnala – 18 sierpnia godz. 15.00
Prowadzący: Katarzyna Nalezińska
Spotkanie rozpocznie się na pętli autobusowej w Mościcach
Trasa spaceru obejmuje miejsca związane z biografią Wilhelma Sasnala (takie jak: szkoła podstawowa, technikum, dom rodzinny) oraz miejsca, które pojawiają się w jego twórczości, zarówno malarskiej jak i filmowej (m.in. fabryka, stadion żużlowy, dawny Dom Kultury). Twórczość Sasnala jest mocno związana z historią dzielnicy, z której artysta pochodzi, dlatego też w czasie wycieczki zostanie również nakreślona historia Mościc.
Przedmieście Krakowskie, Zawale i Strusina – 25 sierpnia godz. 15.00
Prowadzący: Krzysztof Moskal
Spotkanie rozpocznie się pod siedzibą Tarnowskiego Centrum Informacji
Trasa: pl. króla Jana Sobieskiego, Zakątek króla Władysława Łokietka, pl. Ofiar Katynia, pl. H. Sienkiewicza, skwer o. O. Kokocińskiego, „pl. Czerwony”, skwer A. i J. Preissów, skwer S. Petöfiego, pl. T. Kościuszki, skwer ks. J. Popiełuszki, pl. Dworcowy.
Na wszystkie spacerki wstęp wolny.

Wrota Małopolski, 09-08-2013, http://www.malopolska.pl/Wydarzenia/Strony/Aktualnosc.aspx?pid=6110

RCIT: 062-165/13