Jak promować dziedzictwo kulinarne Małopolski
Wydarzenie miało miejsce w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej w poniedziałek, 25 lutego, czyli w Światowym Dniu Powolności. Termin nie jest przypadkowy. Spotkanie było doskonałą okazją do tego, aby zatrzymać się od codziennego natłoku zadań i w szerszym gronie spokojnie omówić nadchodzący sezon turystyczny. Wyjątkowy, ponieważ w 2019 roku Małopolska będzie obchodzić 5-lecie pełnoprawnego członkostwa w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – ESRDzK.
Dodajmy, że Światowy Dzień Powolności został ustanowiony też po to, by promować degustację lokalnych przysmaków. Na przykład produktów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska (SDzK Małopolska). Sieć ma bowiem na celu zachowanie tradycji kulinarnych i rozwój rynku żywności naturalnej w regionie. Kolejnym zamierzeniem jest podniesienie atrakcyjności kulinarnej Małopolski i wzmocnienie tożsamości regionalnej. W efekcie konsumenci czy turyści uzyskają dostęp do żywności wysokiej jakości, która będzie oparta w znacznym stopniu o lokalne zasoby surowców. Należy zauważyć, że działalność sieci uwzględnia również aspekty turystyki, rolnictwa, rybołówstwa, hodowli, zdrowia i ochrony środowiska lokalnego.
Cały artykuł: https://www.malopolska.pl/aktualnosci/rozwoj-regionalny/jak-promowac-dziedzictwo-kulinarne-malopolski
RCIT.421-67/19