Dni Polskie w Pradze
Ponad trzydzieści stoisk prezentujących kulinarne i turystyczne walory Polski, pięć zespołów muzycznych, dwie wystawy oraz kilka tysięcy dobrze się bawiących gości: tak w skrócie można przedstawić tegoroczną edycję Dni Polskich w stolicy Czech (12-13.06).
Dni Polskie po raz drugi odbyły się na jednym z centralnych placów Pragi – Placu króla Jerzego z Podiebrad w dzielnicy Vinohrady. Ta prestiżowa lokalizacja jest rezultatem dobrej współpracy pomiędzy inicjatorem projektu, Instytutem Polskim w Pradze oraz władzami dzielnicy Praga 3. Plac na dwa dni zamienił się w swego rodzaju polskie miasteczko. Każdy odwiedzający mógł zapoznać się z ofertą turystyczną poszczególnych regionów, od Podlasia do Dolnego Śląska i od Sopotu do Tarnowa a także spróbować lokalnych smakołyków. Specjalne pokazy i kursy gotowania prowadził mistrz kuchni z wrocławskiego hotelu HC Plaza Zbigniew Koźlik.
Ważnym elementem Dni Polskich była także kultura. Na scenie kolejno przedstawiały się – warszawski Czessband, zakopiańsko-krakowska Kapela Hanki Wójciak oraz dwa projekty polsko-czeskie: żyjąca w Pradze polska piosenkarka Agu oraz – jako główna gwiazda programu – Magda Navarette występująca wspólnie z czeskim zespołem BalkaLatin Connection.
Projekt Dni Polskich (poprzednio: Dni Polskiej Kuchni) , który z roku na rok przyciąga coraz więcej Prażan a także coraz więcej uczestników spośród polskich miast i województw, powstał jako odpowiedź na niezbyt dobrą opinię czeskich konsumentów na temat jakości polskich produktów spożywczych. Dodatkową motywacją była chęć zwrócenia uwagi naszych południowych sąsiadów na atrakcje turystyczne miast i regionów, które przyjechały zachęcać Czechów do odwiedzenia naszego kraju.
Inicjatorem projektu i głównym organizatorem jest Instytut Polski w Pradze a stałymi partnerami Ambasada RP w Pradze, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego oraz Województwo Dolnośląskie.
RCIT. 421-145/15