Wielka degustacja na tarnowskim rynku w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku
Chleby, miody, wędliny, sery, ciasta, regionalne przysmaki można było degustować na tarnowskim rynku podczas szóstej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Impreza, która ma charakter targów żywności została połączona z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców miasta.
Sześć kiermaszów półfinałowych organizowanych w największych miastach Małopolski wieńczy wielki finał organizowany w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica.
Laureaci tarnowskiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku:
Konkurs
Grand prix
Bacówka L.Szot z Rajbrotu
Produkt: brawuś z kómory
II miejsce
Zakład Masarski Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej
Produkt: jagnięcina podhalańska
III miejsce:
Gospodarstwo Ekologiczne Lidia Bar z Lipnicy Górnej
Produkt: chleb razowy tradycyjny
Plebiscyt
Kategoria: Smakołyki z legendą
Bacówka L.Szot z Rajbrotu
Produkt: brawuś z kómory
Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z kaszą gryczaną, bryndzą i rydzami
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Andrzej Wnęk z Lipnicy Górnej
Produkt: chleb razowy tradycyjny
Kategoria: Jak u mamy
Koło Gospodyń Wiejskich Warkocz Tarłówny z Dębna
Produkt: kotne kluchy
Pokaz gotowania
Restauracja U Jana z Tarnowa
Danie: polędwiczka wieprzowa w sosie galicyjskim na tarciuchach podana
RDN Małopolska, 28-06-2010, http://www.rdn.pl/info_tarnow/index.php?rdn=rdn_int2010064392