Stok pod Tarnowem już jest pokryty (sztucznym) śniegiem

4 grudnia 2014 , Tagi: sport

– Śnieżymy już od kilku dni – przyznaje Karolina Pabian ze stacji narciarskiej Jurasówka w Siemiechowie.

– Wykorzystujemy każdą mroźną chwilę i korzystamy z tego, że również w dzień temperatury nie przekraczają zera. Kilka armatek śnieżnych pracowało pełną parą. W efekcie główny stok jest już cały biały. Ale o jeżdżeniu nie ma jeszcze mowy. Następna w kolejce po biały puch będzie “ośla łączka” i wreszcie najdłuższa z tras narciarskich. Właściciele ośrodka są dobrej myśli, choć na kilka najbliższych dni meteorolodzy zapowiadają lekkie ocieplenie. – Na razie śniegu nie rozprowadzamy na stoku, żeby wyższa temperatura go nie stopiła – wyjaśnia Karolina Pabian. Jurasówka przygotowuje się do rozpoczęcia sezonu 13 grudnia. Jeśli tylko pogoda nie pokrzyżuje planów. Poprzedni sezon narciarski zaczął się przed świętami. Z przerwami trwał do początku marca. Zima sprzed roku jeszcze mniej łaskawa była dla stacji narciarskiej na Lubince. – Można było jeździć tylko przez jedenaście dni – wzdycha Kazimierz Partyka, współwłaściciel stacji. Wierzy, że najbliższe miesiące będą lepsze. Na razie stok Lubinki wygląda jak łąka, armatki zaczną “strzelać” śniegiem 10-12 grudnia. Właściciele dwóch najpopularniejszych pod Tarnowem stacji narciarskich nie planują na ten rok podwyżek cen karnetów. Z powodu krótkich ostatnio sezonów nie prowadzili większych inwestycji. Wyjątkiem jest nowy taras wybudowany w Siemiechowie, obok “oślej łączki”. W samym Tarnowie nie spadł jeszcze choćby płatek śniegu. Jedyną zimową rozrywką pozostają lodowiska. Tafle przy ulicach Wojska Polskiego i Traugutta są już zmrożone. Od kilku dni czekają na łyżwiarzy. – Mieszkańcy bardzo stęsknili się za tą rozrywką. Najlepszym tego dowodem był weekend – mówi Edward Rusnarczyk, dyrektor Tarnowskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.
Czytaj więcej: http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3670638,stok-pod-tarnowem-juz-jest-pokryty-sztucznym-sniegiem,id,t.html?cookie=1

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej