Regionalni laureaci Międzynarodowej Wystawy Rolniczej

9 września 2011 , Tagi: konkursy , wydarzenia

Laureaci konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” święcą triumfy poza granicami powiatu.

Prołziok – nierówny placek oraz gospodarstwo agroturystyczne z Jamnej zostały nagrodzone na Międzynarodowej Wystawie Rolniczej Agropromocja w Nawojowej, podczas której odbyła się XI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W Nawojowej prezentowało się blisko 400 firm z branży rolniczej. Można było spróbować również produktów regionalnych: potraw, nalewek i przetworów. Jury oceniało również produkty zgłoszone na konkurs. Bezkonkurencyjny okazał się tutaj „Prołziok – nierówny placek” przygotowany przez Jolantę i Mariusza Kramarczyków z gospodarstwa „Wimika” w Kowalowej. Jury chwaliło jego smak „przypominający wspomnienie dzieciństwa, w którym babcie i mamy piekły go na blasze”. Prołziok wywodzi się z biednej galicyjskiej, staropolskiej kuchni, pieczony był gdy zabrakło chleba z mąki na blasze z dodatkiem sody, która na Pogórzu nazywana była prołzą, stąd nazwa placka – prołziok.

Podczas Agropromocji w Nawojowej Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego wspólnie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizowali również konkursu pn. „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne Województwa Małopolskiego”. Pierwsze wyróżnienie otrzymał Adam Garncarek z Jamnej w powiecie tarnowskim. Laureatom gratulacje składali: wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak i członek Zarządu Stanisław Sorys.

Prołziok oraz inni produkty regionalne – laureaci tegorocznej edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Ziemni Tarnowskiej – będą promowane w Gdyni na stoisku powiatu tarnowskiego podczas imprezy ”Dary ziemi i … Europa od Kuchni” ,promującej regionalne wyroby oraz rękodzieło. Impreza ta ma zasięg ogólnopolski i międzynarodowy i stanowi rozpoczęty w 2001 r. cykl prezentacji kultury i tradycji krajów należących do Unii Europejskiej, w którym prezentowane są „od kuchni” dary ziemi, tradycje muzyczne, artystyczne i kulinarne kolejnych wybranych w danym roku członków unii. Podczas imprezy powiat tarnowski będzie prezentował dania regionalne oraz lokalne produkty w tym również fasolę „Piękny Jaś”, która została zgłoszona do unijnego rejestru chronionych nazw i chronionych oznaczeń geograficznych.

 

Radio Eska Tarnów, 2011-09-09, http://www.intermaks.pl/index.html?grp=2&info=25637&strona=0

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej