Przewodnik po lokalnej gastronomii

7 grudnia 2021 , Tagi: temi.pl

Najwięcej jest winnic, ale nie brakuje też producentów serów, właścicieli gospodarstw ekologicznych, sadowniczych, rybackich, pasiek czy cukierni. Łączy ich to, że do rozwoju wykorzystują produkty lokalne, a ich aktywność może być inspiracją dla mieszkańców regionu, poszukujących pomysłów na działalność gospodarczą. Opis ich produktów i usług można znaleźć w Katalogu Dobrych Praktyk EnoTarnowskie. Najnowsza publikację Tarnowskiej Organizacji Turystycznej każdy może za darmo znaleźć w sieci. To także świetny przewodnik dla miłośników swojej małej ojczyzny i osób , które w najbliższym otoczeniu szukają zdrowej żywności.

…- Dlatego naszym zamiarem jest zainspirowanie mieszkańców do tworzenia partnerstw współpracy. Jak pokazuje praktyka, do współdziałania można zapraszać innych rolników, instytucje publiczne czy organizacje pozarządowe. Chcielibyśmy żeby w wyniku takiej działalności więcej młodych ludzi pozostawiało w swoim środowisku. Aby tworzyli miejsca pracy i planowali rozwój zawodowy właśnie na wsi – tłumaczy Marcin Pałach, prezes Tarnowskiej Organizacji Turystycznej….

Cały artykuł: Temi nr 47 (2151)/2021 z dnia 24 listopada 2021 roku, str. 11, www.temi.pl  

RCIT.  421-341/21

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej