Najlepsza w agroturystyce
Gospodarstwo Agroturystyczne „ U Dajany” zlokalizowane jest we wsi Jastrzębia, w pobliżu takich atrakcji turystycznych jak Ciężkowice ze Skamieniałym Miastem, Dworek Paderewskiego w Kąśnej Dolnej czy wzgórze Jamna w paśmie Pogórza Ciężkowicko-Rożnowskiego, z bacówką i ośrodkiem rekolekcyjnym Dominikanów. Piękny widok rozciąga się na okolicę, w pobliżu zapraszają lasy pełne grzybów, w dole płynie rzeka Biała. W gospodarstwie przybyłych gości otacza stado przyjaznych kózek, a najnowszą atrakcją jest działający młyn napędzany wodą.
Gospodarstwo „U Dajany” prowadzę z mężem i dziećmi – opowiada laureatka pierwszej nagrody – Jastrzębia w gminie Ciężkowice to prawdziwa wieś, gdzie prowadzi się tradycje od wieków. Największym osiągnięciem gospodarstwa jest chleb pszenno-razowy oraz podpłomyki pieczone w piecu opalanym drzewem.
Pani Danuta wyjaśnia, ze prawdziwe podpłomyki piekło się niegdyś z nasion traw, które zmieszane z wodą i ugniecione na placek prażyło się w gorącym piecu. O wypiekach chlebowych wie wszystko. Jej wynalazek – regionalna wersja hotdoga, czyli zapieczona w chlebie laska wiejskiej kiełbasy robi furorę na pokazach kulinarnych.
W 2004 roku gospodarstwo otrzymało nagrodę „specjał regionalny” za chleb z łopaty na targach zdrowej żywności w Tarnowie, nagrodę w konkursach Powiatu Tarnowskiego „Tarnowski smak” za „chleb pszenno-razowy” w 2007 roku oraz nagrodę w kategorii danie regionalne za „rożki drożdżowo-kruche”.
Gospodarstwo prowadzi pokazy edukacyjne w zakresie produktów tradycyjnych. Szczególnie dużym wzięciem cieszą się pokazy wypieku chleba. Często w takich warsztatach biorą udział najmłodsi, uczniowie szkół podstawowych, a nawet przedszkolaki. Równie częstymi gośćmi są studenci kierunków turystycznych, na których coraz powszechniej pojawiają się w programie kształcenia zagadnienia turystyki kulinarnej czy regionalnych atrakcji kulinarnych. Nie brakuje też prywatnych osób, które powracają tu wielokrotnie lub takich, którzy przyjeżdżają na wypoczynek z polecenia znajomych.
Widzę z roku na rok coraz większe zainteresowanie agroturystyką i produktami regionalnymi. Jestem zapraszana na wiele pokazów, imprez promujących nasz piękny region oraz zdrową żywność i nigdy nie odmawiam, jeżeli tylko zdrowie pozwala. Z jednej strony cieszy mnie tak ogromne zainteresowanie publiczności, która kupuje nasze wyroby, z drugiej duże wsparcie ze strony władz samorządowych, które traktują promocję produktu regionalnego jak ważny element, dzięki któremu można zachęcić turystów do odwiedzenia Ziemi Tarnowskiej – dodaje Danuta Kostrzyńska.
Turystyka Małopolska, 2010-04-26, http://turystykamalopolska.pl/247/najlepsza_w_agroturystyce,1366.html