Małopolskie przysmaki podbiły Pragę

23 lipca 2019 , Tagi: Temi

Bardzo udany był Polský den w Pradze. W stolicy Czech promowano Małopolskie Dziedzictwo Kulinarne. Nasi sąsiedzi byli pod wrażeniem stoiska przygotowanego przez Stowarzyszenie Grupa Odrolnika z Rzuchowej (powiat tarnowski) i Tarnowskie Centrum Informacji (TCI), które skorzystało z zaproszenia Ambasady Polskiej w Pradze i poprzez prezentacje, degustacje oraz warsztaty kulinarne, promowało zarówno żywność wysokiej jakości, jak i turystykę kulinarną województwa małopolskiego.

Ogrody Ambasady RP odwiedziło około 4 tys. osób. W malowniczym ogrodzie serwowano m. in. wina z regionu tarnowskiego i produkty regionalne: śliwkę suską sechlońską, fasolę „Piękny Jaś” z doliny Dunajca, czy żywność tradycyjną w postaci ogórków kiszonych w studni, dżemu z płatków róż, a także ekologiczną ze znakiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Wina wraz z ofertą enoturystyczną z rozsławiał Rafał Stec z Winnicy Rodziny Steców. – Bliskie położenie województwa małopolskiego i Czech potwierdza celowość prowadzenia tam działań promocyjnych. Charakter imprezy jest zbieżny z misją i działaniami naszego stowarzyszenia. Stąd decyzja, by wziąć udział w Dniach Polskich w Pradze. To była świetna promocja specjałów z Małopolski, a także zachęta dla Czechów, że warto wybrać się do naszego województwa, by oddać się turystyce kulinarnej – mówi Jan Czaja ze Stowarzyszenia Grupa Odrolnika. Delegacja wyruszyła też w teren, promując ofertę turystyki kulinarnej w zabytkowym Starym Mieście w Pradze. Degustację małopolskich przysmaków w klimatycznej scenerii doprawiono porcją informacji turystycznej. Wiele osób odkryło, że warto wybrać się do mniej znanych zakątków Małopolski, która skrywa prawdziwe bogactwo smaków. Akcja promocyjna odbyła się przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach projektu: „Małopolskie dziedzictwo kulinarne na Dniach Polskich w Pradze”.

TEMI nr 26 (2027), 26-06-2019, str. 15, www.temi.pl

RCIT.421-237/19