Jak promować dziedzictwo kulinarne Małopolski
Dodajmy, że Światowy Dzień Powolności został ustanowiony też po to, by promować degustację lokalnych przysmaków. Na przykład produktów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska (SDzK Małopolska). Sieć ma bowiem na celu zachowanie tradycji kulinarnych i rozwój rynku żywności naturalnej w regionie. Kolejnym zamierzeniem jest podniesienie atrakcyjności kulinarnej Małopolski i wzmocnienie tożsamości regionalnej. W efekcie konsumenci czy turyści uzyskają dostęp do żywności wysokiej jakości, która będzie oparta w znacznym stopniu o lokalne zasoby surowców. Należy zauważyć, że działalność sieci uwzględnia również aspekty turystyki, rolnictwa, rybołówstwa, hodowli, zdrowia i ochrony środowiska lokalnego.
Więcej na:https://www.zakliczyn.pl/aktualnosci/jak-promowac-dziedzictwo-kulinarne-malopolski/
RCIT.421-64/19