Autobusy MPK w Tarnowie za darmo, rower miejski też bez opłat. Takie okazje tylko w Dniu bez Samochodu

27 września 2021 , Tagi: tarnow.naszemiasto.pl

W środę 22 września – zamiast samochodem można podjechać do pracy autobusem lub rowerem miejskim, nie płacąc za to. W ten sposób przyczynimy się dla środowiska i oszczędzimy parę groszy.

W Tarnowie po raz kolejny obchodzony będzie Dzień bez Samochodu. W środę (22 września) można będzie zostawić auto w domu, a do pracy podjechać autobusem nie płacąc za bilet lub rowerem miejskim, gdzie pierwsza godzina wypożyczenia będzie darmowa.

Dzień bez Samochodu w Tarnowie 2021

Dzień bez Samochodu ma już w Tarnowie długą tradycję. Od kilku lat jego obchody wpisane są w program Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu. W ramach niego w siedzibie tarnowskiej Straży Miejskiej przy ul. Nadbrzeżnej Dolnej jeszcze dzisiaj (20 września), jutro i pojutrze można skorzystać z oznaczenia roweru, a w autobusach miejskich zobaczyć mobilną wystawę „90 lat Komunikacji Miejskiej w Tarnowie”.

Do autobusu w Tarnowie z dowodem rejestracyjnym zamiast z biletem

W środę – 22 września, kiedy przypada światowy Dzień bez Samochodu każdy kierowca może bezpłatnie jeździć autobusami komunikacji miejskiej. Warunkiem jest posiadanie przy sobie dowodu rejestracyjnego pojazdu, który w razie kontroli służyć ma za bilet.

– Tarnów włącza się w wydarzenie od 13 lat. Jest on dobrze kojarzone przez mieszkańców, i wiem o tym, że część osób, które zwykle jeżdżą samochodem, akurat w tym dniu przesiada się na autobus – mówi Maria Zawada-Bilik z tarnowskiego magistratu

.

Rower miejski przez godzinę za darmo

W akcję włącza się również operator systemów rowerów publicznych. Firma Nextbike Polska 22 września zapewni użytkownikom rowerów miejskich, również w Tarnowie, dłuższy darmowy czas wypożyczenia. Przez cały dzień bezpłatna będzie pierwsza godzina każdego wynajmu, a nie jak zazwyczaj – pierwsze 20 czy 30 minut.

– Z roku na rok obserwujemy zwiększający się udział rowerów w transporcie miejskim. W zeszłym sezonie podczas Dnia Bez Samochodu, nasze rowery w całej Polsce zostały wypożyczone blisko 33 tysiące razy. Liczymy, że w tym roku jeszcze więcej osób zdecyduje się na pozostawienie samochodu w garażu i skorzysta z darmowej godziny jazdy. Nasi pracownicy również przyłączają się do akcji i tego dnia przyjeżdżają do pracy rowerami – mówi Tomasz Wojtkiewicz z firmy Nextbike Polska, która w tym roku świętuje 10-lecie obecności na polskim rynku.

Więcej: https://tarnow.naszemiasto.pl/autobusy-mpk-w-tarnowie-za-darmo-rower-miejski-tez-bez/ar/c15-8461107

RCIT. 421-172