Opłatki z Błonia na wigilijny stół

23 grudnia 2014 , Tagi: ciekawostka

Opłatkami z Błonia podzielą się ludzie w całej Polsce. Ten biały chleb pojechał także m.in. na Ukrainę oraz do Francji, Niemiec, Norwegii i Wielkiej Brytanii.

Opłatek powstaje z mąki i wody, ciasto trzeba dobrze wymieszać, przelać do naczynia i trafia ono do specjalnego pieca. Samo pieczenie trwa około dwóch minut. Później opłatki przenosi się do nawilżalni, aby następnie łatwiej można było je wycinać – opowiada Beata Przeklasa z Zakładu Przetwórczo – Handlowego Wyższego Seminarium Duchownego w Błoniu koło Tarnowa.

Opłatki piecze się w Błoniu przez cały rok, jednak najbardziej pracowity czas trwa od września do grudnia.

W Błoniu piecze się głównie białe opłatki oraz w pięciu kolorach: niebieskim, żółtym, różowym, zielonym i pomarańczowym. Są na nich wzory z motywami nawiązującymi do Świąt Bożego Narodzenia.

Uzyskane w ten sposób pieniądze przeznaczone zostaną na utrzymanie tarnowskiego seminarium. W tej największej tego typu uczelni w Polsce kształci się ok. 200 kleryków.

http://www.rdn.pl/index.php/religia/diecezja/9366-oplatki-z-blonia-na-wigilijny-stol

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej