Odkryj Małopolskę od kuchni!

2 listopada 2019 , Tagi: ciekawostki , promocja

Odkryj Małopolskę od kuchni! Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała wydała katalog promujący Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Publikacja zawiera mapę, a także najważniejsze informacje i wiele ciekawostek związanych z 39 podmiotami należącymi do wspomnianej sieci.

Katalog został wydrukowany oraz opublikowany w internecie pod adresem: www.issuu.com/malopolskiszlakulinarny/docs/issuu.

W szerokiej palecie produktów zarekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski umieszczono między innymi: oscypki, kiszonki, miody, soki, sól prosto z Kopani Soli w Wieliczce, ryby, wina, wody mineralne, wędliny, lokalne potrawy. Czytelnicy z katalogu uzyskają wiedzę na temat możliwości dokonania zakupów, degustacji, miejsc noclegowych czy udziału w warsztatach w poszczególnych obiektach.

Dzięki przejrzystej mapie każda osoba bez trudu zaplanuje podróż po kulinarnych skarbach Małopolski. Opisy poszczególnych członków zawierają wiele ciekawych historii, za znakomitymi produktami stoją bowiem wyjątkowi ludzie. Często są to rodzinne firmy, w których tradycje – np. pszczelarskie – przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska są ludźmi, których połączyła miłość do tradycyjnych smaków i chęć dzielenia się małopolskimi specjałami z turystami. Warto oddać się lekturze katalogu, by odkryć jak wielkim bogactwem dysponuje nasze województwo. W publikacji znajdziemy też klimatyczne restauracja, gospodarstwa agroturystyczne czy bacówki.

W ramach działań promocyjnych przeprowadzono również konkurs na stronie http://www.facebook.com/malopolskiszlakulinarny. Użytkownicy mieli za zadanie zaproponowanie hasła promocyjnego Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Zgłoszono prawie 160 propozycji, zwycięskimi hasłami są: „Dziedzictwo kultury, tradycji i smaku – to wszystko na małopolskim szlaku!”; „Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska – Tym szlakiem idziesz ze smakiem!”; „Z domu i z pola”; „Ten szlak ma smak!”.

Małopolska należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego już od lipca 2014 roku. Sieć ma na celu zachowanie tradycji kulinarnych i rozwój rynku żywności naturalnej w regionie, a także podniesienie atrakcyjności kulinarnej Małopolski i wzmocnienie tożsamości regionalnej. Powstała, by ułatwić konsumentom i turystom dostęp do żywności wysokiej jakości, w znacznym stopniu opartej na lokalnych zasobach surowców. Działalność sieci dotyczy nie tylko żywności, ale uwzględnia także aspekty turystyki, rolnictwa, rybołówstwa, hodowli, zdrowia oraz ochrony środowiska w regionie.

Funkcjonowanie sieci koordynuje Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej