10 sposobów, by jedzenie w samolocie nie smakowało jak tektura

8 września 2016 , Tagi: ciekawostki

Naukowcy wyliczają, że podczas podróży lotniczej nasze poczucie smaku jest nawet 30 proc. gorsze niż na ziemi. Oto kilka wskazówek, jak sobie z tym radzić.

Reklama linii One Pan Am z lat 50. przedstawiała stewardesę serwującą pasażerom kawior. W latach 60. amerykańska linia Trans World Airlines (TWA) chwaliła się ofertą homarów i befsztyków filet mignon. Niestety kilka dekad (i cięć kosztów) później nastały jednak smutne czasy dla podniebnych smakoszy. Zamiast kawioru – krakersy, zamiast homarów – wyschnięty kurczak. Wielki przerób, kiepskie piekarniki na pokładzie (wymaga tego bezpieczeństwo lotu), hałas, niskie ciśnienie i wilgotność w kabinie – to wszystko działa przeciwko naszym kubkom smakowym.

Więcej na: http://www.national-geographic.pl/porady/jedzenie-w-samolocie-kilka-wskazowek

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej