Wielkie Tarnowskie Dionizje z Orszakiem św. Marcina
Tarnowskie Centrum Informacji wraz z Tarnowską Organizacją Turystyczną, zarządca marki enoTARNOWSKIE, zaprasza do uczestnictwa w wydarzeniu pn. Wielkie Tarnowskie Dionizje z Orszakiem św. Marcina.
Wydarzenie odbędzie się w niedzielę 9 listopada 2025 r., na tarnowskim Rynku, według następującego harmonogramu:
13.00: Orszak Św. Marcina ulicami Starego Miasta w Tarnowie
13.30-17.00: Kiermasz produktów lokalnych na Rynku w Tarnowie
W tym dniu punktualnie o godzinie 13.00 na tarnowskim Rynku pojawi się patron winiarzy, czyli św. Marcin na białym koniu, który ulicami starego miasta poprowadzi barwny Orszak.
Barwny Orszak zakończy się na zabytkowym rynku Tarnowa, gdzie do godziny 17.00 będzie można skosztować i zakupić kulinaria z regionu tarnowskiego oraz zapoznać się z ofertą enoturystyczną. Kiermasz uatrakcyjnią występy regionalnego zespołu folklorystycznego.
Podczas wydarzenia będzie możliwość zwiedzania Tarnowa szlakiem historii wina – złotym enomeleksem.
Około 45 minutowe wycieczki po Tarnowie zaplanowane są o godzinach: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 i 15.30.
Bezpłatny bilet na wycieczki meleksem można będzie pobrać w tym dniu w biurze Tarnowskiego Centrum Informacji – Rynek 7 – od godziny 9.00. Zwrotna kaucja za rezerwację jednego miejsca w meleksie to 20 zł/osobę. Liczba biletów na każdy kurs jest ograniczona do 12.
Szczegółowy regulamin przejazdu enomelesem na stronie www.tarnow.travel
Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa w Orszaku oraz wspólnego świętowania.
WSTĘP WOLNY!!!
Wystawcy kiermaszu Wielkich Tarnowskich Dionizji 2025
Winnica Chodorowa – wina
Katrovia – sery i desery wytwarzane z mleka koziego, chleby na zakwasie
Winnica Dąbrówka – wina
Winnica Pogórze – wina
Bochny Bachny – pieczywo tradycyjne, wyrabiane na naturalnym zakwasie
Winnica „Piwnice Antoniego” – wina i miody
Serki Małgorzaty – serki podpuszczkowe z mleka krowiego, chleb domowy
Winnica Amelie – wina
Gospodarstwo Granice – sery zagrodowe
Soki prosto z sadu – soki owocowe i warzywne
Winnica KoBa
Octovnia żywe octy
Winnica Bogumiła – wina
Baba Jagła – dojrzewające i świeże sery krowie
Winnica Michel – gościnnie winnica z Podkarpacia
Wędliny z Lubinki
„Manufaktura Krzan” świece sojowe
Drewienko – zabawki drewna i zioła
Gospodarstwo Róże przetwory z róży i pigwy
Manufaktura „Przetwórnia”
Agi Hobby rękodzieło
Gospodarstwo Dobra Natura – oleje tłoczone na zimno
Pasieka Wędrowna WANTUCH
Centrum Kultury w Ryglicach i SOWA Ryglice
VENAart rękodzieło
Bacówka u Wiecha – rękodzieło
W tym roku do świętowania dołączają również tarnowskie restauracje z autorskimi akcjami promującymi lokalne wina oraz dania na bazie lokalnych produktów.
Oferty restauracji:
Kolacja z degustacją win lokalnych
w restauracji Hotelu Krzyskiego
szczegóły www.hotelkrzyski.pl
Kolacja z degustacją win lokalnych, 10.11.2025, godzina 19:00
Restauracja Krzyska zaprasza na wyjątkową kolację z okazji Wielkich Tarnowskich Dionizji. W kameralnej atmosferze przy świecach i dobrym lokalnym winie będzie można wsłuchać się w opowieści o naszych lokalnych winnicach. Profesjonalny sommelier przeprowadzi degustację kilku win lokalnych, przedstawi ciekawostki, problemy i anegdoty, odpowie też na wszystkie pytania związane z lokalnymi winnicami. Bohaterem drugiego planu będą pyszne dania nowoczesnej kuchni polskiej pochodzące z karty Restauracji Krzyskiej. Zapraszamy serdecznie. Więcej szczegółów na facebooku Hotelu Krzyskiego.
Rezerwacje: 510 078 860 / recepcja@hotelkrzyski.pl
„Gęsina na Św. Marcina”
w restauracjach grupy Cristal Park
szczegóły www.cristalpark.pl
Z okazji Wielkich Tarnowskich Dionizji zapraszamy do udziału w akcji „Gęsina na Św. Marcina”, która potrwa w okresie od 9 do 30 listopada w restauracjach:
- Różana Batorego19 - Cristalino Kuchnia i Wino - Mozaika’75 - Powiśle w Dąbrowie Tarnowskiej - Belle Epoque w Zgłobicach W tym czasie w restauracjach będą serwowane dania z gęsiny oraz wina świętomarcińskie i naturalnie wina lokalne. Podobnie jak i w latach poprzednich, ta slowfoodowa akcja przede wszystkim opiera się na współpracy Slow Food Polska z restauratorami, jak również z hodowcami i przetwórcami gęsiny. Szczegółowa oferta Cristal Park: Restauracja Belle Epouque w Dworze Prezydenckim w Zgłobicach włącza się w wydarzenie poprzez przygotowanie menu z gęsiną, dostępnego w naszej restauracji od 9 listopada do końca listopada
Menu z gęsiną:
-
Carpaccio z gęsi z karmelizowaną pomarańczą i nutką chili
-
Bulion z szarpaną gęsiną, podany z chipsem z jarmużu
-
Udo gęsie glazurowane z cebulą, sosem porzeczkowym i bezą ziemniaczaną
-
Półfrancuski warkocz klonowo-bakaliowy
Dodatkowo w naszej karcie znajduje się szeroki wybór win lokalnych, które doskonale komponują się z daniami z gęsiny i podkreślają regionalny charakter listopadowego menu.
Degustacje dań z wykorzystaniem produktów lokalnych enoTarnowskie
w restauracji Pół na Pół
szczegóły www.polnapol-tarnow.pl
Szczegóły wkrótce
Gorąco polecamy!