“Pasaż” z tytułem mecenasa. Kulturalna restauracja

16 lutego 2010 , Tagi: Temi

Tytuł Mecenasa Kultury Tarnowa przypadł w tym roku restauracji “Pasaż”. Do tytułu, przyznawanego corocznie od kilku lat, zgłoszono 10 firm. Wnioski rozpatrywała dziewięcioosobowa komisja, a ostateczną decyzję podjęli radni w formie uchwały.
Od kilku lat przyznawany jest co roku tytuł Mecenasa Kultury Tarnowa, do którego aspirować mogą osoby, firmy, instytucje wspierające w różnej formie działalność kulturalną. Tytuł ma charakter honorowego wyróżnienia, potwierdzonego specjalną statuetką oraz prawem posługiwania się tytułem i logo nagrody w działaniach reklamowych i promocyjnych laureata przez kolejne 12 miesięcy. Wnioski o przyznanie tytułu składają instytucje kultury, stowarzyszenia kulturalne, związki twórcze i grupy osób korzystające z pomocy i wsparcia mecenasów oraz sponsorów.
Do tegorocznej nagrody zgłoszono 10 kandydatów. Komisja rozpatrująca wnioski zaproponowała radzie miejskiej wybór restauracji “Pasaż”. 23 czerwca radni podjęli uchwałę o przyznaniu tytułu zgodnie z propozycją komisji. Wniosek o uhonorowanie tej właśnie firmy przedstawiło Tarnowskie Regionalne Centrum Koordynacji i Obsługi Turystyki. – Zaangażowanie właścicieli oraz personelu “Pasażu” w działania na rzecz promocji oraz budowania pozytywnego wizerunku Tarnowa, zarówno wśród gości krajowych, jak i zagranicznych, zasługują na szczególne uznanie – napisali w uzasadnieniu wnioskodawcy. Przypomniano również, iż to właśnie dzięki pomocy właścicieli “Pasażu” wydano foldery reklamowe, możliwy był wyjazd na targi turystyczne oraz zorganizowanie spotkań z dziennikarzami. – Komisja, która rozpatrywała wnioski brała pod uwagę kilka czynników, trudno bowiem porównać duże przedsiębiorstwa dysponujące sporymi budżetami z prywatnymi firmami, których właściciele wykładają własne pieniądze – mówi Agnieszka Kawa, dyrektorka wydziału kultury tarnowskiego magistratu.
Restauracja “Pasaż” działa w Pasażu Tertila od sześciu lat, jej właścicielami są: Sebastian Dychtoń, Marcin Jurek i Krzysztof Kapustka. Tegoroczni laureaci zostali, jak sami twierdzą, decyzją radnych mile zaskoczeni.
– Cieszymy się, że komisja i rada dostrzegła naszą działalność w sferze promowania kultury. Sądzę, że to efekt nie tylko pomocy dla Tarnowskiego Regionalnego Centrum Turystyki, ale przede wszystkim licznego udziału mieszkańców miasta w dwóch cyklach spotkań, które od pewnego czasu animujemy, “Pasażu TEMI” oraz “Spotkań ze sztuką” – mówi Krzysztof Kapustka. – Inny nieco sposób prezentowania sztuki, przeniesienie obrazów z sal wystawowych do wnętrza restauracji, czy przekształcenie sali restauracyjnej w salę koncertową, a także pomysł integrowania różnych środowisk lokalnych, artystów, przedsiębiorców, ludzi kultury wokół wydarzeń kulturalnych spodobał się tarnowianom, którzy coraz chętniej nas odwiedzają.
– Traktujemy uchwałę rady miejskiej i sam tytuł bardzo poważnie i zamierzamy skorzystać z przysługującego nam praw – mówi Marcin Jurek. – Będziemy posługiwać się tytułem i logo nagrody w naszych działaniach promocyjnych i budowaniu wizerunku firmy.
– Na ten tytuł zapracowali również współorganizatorzy naszych imprez, redakcja TEMI i Galeria “Sztyler” – podkreśla Sebastian Dychtoń. – Ale chyba w największym stopniu publiczność i widzowie, bez których nasze działania nie miałyby sensu. Przez cały okres naszej pracy i różnej zawodowej aktywności mamy stały kontakt z ludźmi, dlatego potrafimy wczuć się w ich potrzeby i pomóc je realizować.
Wręczenie statuetki odbędzie się podczas międzynarodowego Spotkania Kultur – Tarnów 2005, zaplanowanego na sierpień.

TEMI